نقشه ذهنی چیست و چگونگی به مهارت خواندن انگلیسی شما کمک میکند؟
با سلام به زبان آموز خوش آمدید. مهارت ِ خواندن کار سختی نیست. مشکل زمانی است که بخواهیم به یک زبان غیر از زبان مادری مان چیزی را بخوانیم موضوع مقاله امروز ” نقشه ذهنی ” است.
اول میخواهیم راجع فواید کتاب خواندن صحبت کنیم و بعد از آن، به طور دقیق تر به نقشه ذهنی خواهیم پرداخت تا در خواندن به شما کمک کند آماده هستید؟
کاربرد های تقویت مهارت خواندن
اولین و مهم ترین کاربرد خواندن این است که گرامر و واژگان زبان را به شما یاد میدهد اکثر شما میتوانید به ویدیو های مخصوص گرامر یا واژگان مراجعه کنید و آن ها را جداگانه یاد بگیرید. اما نحوه کنار هم قرار گرفتن آن ها را به شما نشان نمیدهد. اما در خواندن این اتفاق می افتد زیرا وقتی متنی را میخوانید نویسنده باید به طور واضح موقعیت را برای شما شرح دهد تا شما متوجه آن بشوید در نتیجه خواندن به شما نحوه قرار گیری بخش های مختلف زبان در کنار یکدیگر را نشان میدهد و شما بهتر یک زبان را یاد میگیرید کتاب خواندن، به شما نحوه صحبت کردن را نیز آموزش میدهد. مثلا وقتی یکی از شخصیت ها میگوید ”جانی، تو هم میایی؟ “آره، میام” به این شکل، شما نحوه صحبت کردن را نیز یاد میگیرید در نتیجه، علاوه بر یادگیری ساختار کلی یک زبان با خواندن کتاب نحوه صحبت کردن را نیز یاد میگیرید در نتیجه اگر کتاب های زیادی بخوانید میتوانید به خوبی ما، انگلیسی صحبت کنید.
مورد سوم، واژگان قبلتر هم به آن اشاره کردیم با خواندن، نحوه استفاده درست از کلمات را یاد میگیرید وقتی یک کتاب آموزش لغات را باز میکنید، در آن نوشته شده این 20 لغات جدید را یاد بگیرید و با خودتان فکر میکنید که چرا این لغات را یاد بگیریم؟ چرا لغات دیگری را یاد نگیریم؟ اما وقتی متنی را میخوانید لغات را به صورت طبیعی در متن یاد میگیرید و کاربرد آن لغات را در آن متن به یاد میسپارید و در نتیجه کاربرد آن را به درستی یاد میگیرید و میتوانید از آن لغات به شکل درست استفاده کنید. در نتیجه، خواندن کاربرد ها و فواید زیادی دارد و بدرتان خواهد خورد.
اما این نکته را بخاطر بسپارید که اگر حداقل 80% لغات یک متن را ندانید خواندن آن متن برایتان مشکل خواهد بود زیرا اگر 80% لغات یک متن را ندارید متوجه موضوع متن نخواهید شد اما اگر در کنار متنی که میخوانید، یک تصویر وجود داشته باشد اگر 80% لغت را هم ندانید باز هم متوجه منظور کلی آن میشوید به همین دلیل ما از نقشه ذهنی استفاده میکنیم و به کمک آن معنی لغاتی را که نمیدانیم را خواهیم فهمید خب، آماده اید؟
نقشه ذهنی چیست و چه کاربردی دارد؟
بریم قسمت بعدی خب این همان نقشه ذهنی است که گفته بودم اما قبل از شروع، چند نکته را باید بگویم به این دلایل از نقشه ذهنی استفاده میکنیم تا اینجا راجع مهارت خواندن صحبت کردیم اما نگفتیم که نقشه ذهنی چطوری با خواندن تلفیق میشود. الان میخواهیم راجع این موضوع حرف بزنیم.
با استفاده از نقشه ذهنی، این مورد در خواندن آسان تر میشود یادتان هست که گفتم حداقل باید 80% لغات را بدانید تا متوجه متن بشوید؟ وگرنه نمیتوانید آن متن را بخوانید به این سه دلیل، نقشه ذهنی در فهمیدن متون به ما کمک میکند.
دلیل اول به کمک نقشه ذهنی، اطلاعات را به بخش های کوچک تر تقسیم میکنیم آیا میشود دست را در دهان قرار داد؟ نه اما اگر آن را به بخش های کوچک تر تقسیم کنیم، میشود وقتی 20% لغات یک متن را متوجه نشوید متوجه منظور کلی متن نمیشوید اما اگر متن را به بخش های کوچک تر تقسیم کنید متوجه شدن منظور متن برایتان آسان تر خواهد شد.
دلیل دوم، بعد از اتمام نقشه ذهنی تمام اطلاعات رو میتوانید به شکل مصور یکجا ببینید، ما میخواهیم به یک تصویر نگاه کنیم و تمام اطلاعات را یکجا دریافت کنیم وقتی به یک تصاویر نگاه میکنیم به چهار گوشه آن که نگاه نمیکنیم به کل تصویر نگاه میکنیم و متوجه آن میشویم نقشه ذهنی نیز به این شکل عمل میکند
دلیل سوم، وجود تصاویر زیاد در آن است در نقشه ذهنی تصاویر زیادی وجود دارد و در نتیجه راحت تر به یاد میماند اگر شما متنی را بخوانید و بعدا آن را به یاد نیارید یعنی آن متن را به درستی نخوانده اید یک بار دیگر به جمله که گفتم دقت کنید اگر شما متنی را بخوانید و بعدا آن را به یاد نیارید یعنی آن متن را به درستی نخوانده اید اما در نقشه ذهنی تصاویر زیادی وجود دارد و در نتیجه راحت تر در ذهن شما باقی میماند.

یک بار دیگر، سه فایده این روش را مرور میکنیم یک، اطلاعات را به قسمت های کوچک تقسیم میکنیم دو، تمام اطلاعات را در یک تصویر کلی به یاد میسپاریم و نیازی نیست صفحه به صفحه آن را بخوانیم و دلیل سوم، به دلیل وجود تصاویر زیاد راحت تر به یادمان می ماند.
خب، بیایید یک نقشه ذهنی را بررسی کنیم این یک نقشه ذهنی کلی است و یک حالت کلی و عمومی دارد برای خواندن متون مختلف، باید این نقشه ذهنی را تغییر بدهید مثلا اگر بخواهید همین نقشه ذهنی را برای کتاب های تاریخی یا کار آفرینی تغییر بدهید بعدا به شما نشان خواهم داد چطور اینکار را انجام دهید فعلا میخواهیم نحوه درست کردن نقشه ذهنی را بهتان یاد بدهیم فرض کنید یک کتاب را خوانده اید صفحه به صفحه کتاب را میخوانید وقتی در حال خواندن کتاب هستید میتوانید اینکار رو بکنید و حالت کلی نقشه ذهنی را به این شکل رسم کنید بخش واژگان جدید در بخش واژگان جدید، علاوه بر خود لغات، مترادف آن ها را نیز یادداشت کنید در دیکشنری ها میتوانید مترادف لغات را پیدا کنید
و علاوه بر آن، دایره واژگان تان تقویت خواهد شد مورد بعدی، اکثر کتاب هایی که میخوانید دارای یک سری اطلاعات کلی هستند.
هر کتاب دارای یک سری اطالاعات کلی است مثلا نوع کتاب را میتوانیم یادداشت کنیم آیا کتاب علمیه؟ آیا مربوط به کسب و کاره؟ آیا داستانیه؟ نوسنده آن کیست؟ نوسنده آن کیست؟ اسم نویسنده را یادداشت کنید در چه سال منتشر شد؟ سالی که کتاب چاپ شد را یاد داشت کنید این کتاب در چه سالی نوشته شده است؟ بعضی از این اطلاعات قدیمی هستند و بعضی از این اطلاعات جدید و به روز هستند این موضوع به شما کمک میکند تمام اطلاعات در یک نگاه در یک صفحه، تمام اطلاعاتی که لازم دارید را بدست خواهید آورد این موضوع در تحقیق کردن و نوشتن مقاله بسیار کاربردی است
بعد از نوشتن اطلاعات کلی کتاب موضوع فصل های کتاب را مینویسید هر کتابی، چند فصل دارد در واقع نه تنها کتاب ها، بلکه مجلات نیز فصل و بخش بندی دارند … قسمت های مختلف، مثل غذا، لباس و شاید بجای فصل، به آن بخش بگویند اما همون مفهوم را دارد نام و توضیح هر فصل را یادداشت میکنیم و یادداشت میکنید که این فصل راجع چه موضوعی است. در این بخش میتوانید بجای کپی کردن متن کتاب، برداشت خودتان را بنویسید با این کار، اطلاعات کتاب طبقه بندی میشود و دسترسی به آن راحت تر خواهد بود زمان هر اتفاقی در زمان مشخصی اتفاق میوفتد چه زمانی اتفاق افتاد؟ برای کتب تاریخی بسیار کاربرد دارد قبلا گفتم که شاخه های نقشه را بر اساس نوع کتاب تغییر میدهیم
اگر موضوع کتاب کسب و کار است به این شاخه نیازی نیست اما بجای آن، میتوانید یک شاخه به نام “مدیریت کسب و کار” داشته باشید و استراتژی های مختلف را در آن یادداشت کنید مثل بازاریابی و سرمایه گذاری

اگر این نقشه برای یک کتاب داستانی باشد “مثلا کتاب ” زندگی محمد علی یک شاخه برای شخصیت های کتاب اضافه میکنیم منظور از شخصیت مثل خود محمد علی … مثل بردار محمد علی و انواع شخصیت هایی که در کتاب هستند یا شاخه های دیگر شاخه ها را میتوان عوض کرد. بسته به اینکه موضوع کتاب راجع چه موضوعی است شاخه ها تغییر میکنند، مانند مثالی که الان زدیم.
البته محمد علی یک شخصیت واقعی است و در نتیجه کتاب ما داستانی نیست.
پس متوجه شدید منظورمان از شاخه بندی چیست در نتیجه این نقشه ذهنی را میتوان تغییر داد و به چیزی میخواهید تبدیل کنید
آخرین شاخه ای که میخواهیم راجع آن صحبت کنیم ”مفهوم و درک مطلب” است یعنی چه برداشتی از متن کردید چیزی که شما از خواندن این کتاب یاد گرفته اید این قسمت، مهمترین شاخه نقشه ذهنی است زیرا چیزی است که از کتاب یاد گرفته اید زیرا وقتی بعد از چند ماه که دوباره به این کتاب مراجعه میکنید.
خوب است که یک نتیجه گیری از کتاب داشته باشید و با خودتان بگویید این مطالبی است که از این کتاب یاد گرفته ام
امیدوارم که این مقاله برایتان مفید بوده باشد و لذت برده باشید مطمئنا شما هم مطالبی را یاد گرفته اید و یک بار دیگر تاکید میکنم که
اگر سوالی دارید در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. یک بار دیگر از همه شما تشکر میکنم بسیار ممنونیم که مقاله های ما رو میخونید.